Demnitatea uitată a creatorilor de valori.(1)

O problemă a societății contemporane constă în faptul că nu mai știe să-și prețuiască valorile culturale. Mă refer la acei oameni de cultură, pe care societatea îi uită sau de care își amintește, atunci când, uneori, este prea târziu. Câți actori, scriitori, artiști în general nu au pierit în întuneric, mizerie și uitare? Sunt oameni care și-au trăit cu delicatețe viața, făcând din ea un bun comun, dăruindu-și creațiile cu iubire pentru semeni și frumos. Au aceștia preț? Nicidecum! Ca personalităţi ale nației sunt fără de preț, pentru noi. Dar ce contează acest lucru pentru cei ce nu promovează decât nonvalorile și prostul gust, disprețuind autenticile valori? Cu alte cuvinte, oamenii de cultură trebuie respectați, ceea ce nu se întâmplă în zilele noastre. Demnitatea le este, pur și simplu, călcată în picioare. Este greu să ne închipuim, cum resimt disprețul și ignoranța aceste personalități ale culturii și mai ales câtă durere provoacă ele acestor suflete sensibile.

Omul de cultură impune respect prin simpla sa prezență. De ce? Pentru că merită să fie respectat, apreciat și admirat,  fiind o valoare.

Actul de cultură reprezintă ceva divin, însă falsele aspirații nu îi dau valoarea cuvenită. Omul fiind creat, creează cu talentul primit opere de artă.

În societatea zilelor noastre, oamenii aleargă după bunuri materiale: o casă cât mai confortabilă, mașini cu mulți cai putere, vacanțe scumpe, îmbrăcăminte de firmă etc. Căutarea unei vieți trăită în confort nu este de condamnat, un nivel ridicat de trai este de dorit. Valorile culturale nu trebuie lăsate pe ultimul plan și nici uitate, cum se întâmplă adeseori.

Secolul nostru dominat de realizări materiale, de goana după produse industriale, își are și el latura lui aberantă. Prea multă sete de bunuri materiale și prea puțin interes pentru spirit, pentru înnobilarea spirituală, prea puțin facem pentru a avea și o „conștiință superioară”, de care depinde viitorul nostru.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.