Demnitatea uitată a creatorilor de valori(2).

Secolul nostru dominat de realizări materiale, de goana după produse industriale, își are și el latura sa aberantă. Prea multă sete de bunuri materiale și prea puțin interes pentru spirit, pentru înnobilarea spirituală,facem  prea puțin  pentru a avea și o „conștiință superioară”, de care depinde viitorul nostru.

Goana după materie? Fie și goana după materie, dar acest monstru va pieri odată și-odată, și atunci, spiritul intuitiv, își va spune cuvântul și își va cere drepturile.

Unei perioade de strălucire îi urmează totdeauna o perioadă ulterioară de regres, de întuneric. Nici un fenomen nu este monoton, liniar. Evoluția este o sinusoidă care cunoaște o linie ascendentă, un apogeu, pentru ca apoi să coboare până la fund de prăpastie. Materialismul trebuie să își epuizeze perioada lui de glorie și din fericire etapa sa de declin este presimță de intuiniționiști.

Lumea a uitat, s-a înecat profund în jurnalismul cotidian, în uriașul spațiu al www-ului. Într-o eră digitală cine mai citește, cine mai frunzărește cărțile, cine le mai acordă atenție? Anticariatele au dispărut, librăriile s-au transformat în mici căpușe intelectuale (există și excepții, desigur), care profită din plin de noua eră media și de descoperirea marketing-ului agresiv, a consumului.

Totul a devenit minimalist, totul se face la comandă de parcă și cartea însăși ar fi un produs ordinar, unul despre care s-ar spune că există între cerere și ofertă. De la marile colecții la best-seller, de la cărțile pentru copii la această tendință modernă spre vampirism, vrăjitorie și altele asemenea, cărțile se publică în tiraje imense pentru că sunt citite de mase.

Câte cărți vă vin în minte, citind aceste rânduri? Trei, patru ediții apărute în serie, care au făcut „deliciul” publicului? Cărţile cu cel mai mare tiraj trebuie neapărat, este chiar imperativ, să aibă o ecranizare.

Din nefericire, cei mai mulți sunt determinați doar de film, pentru a citi cartea. Nu încerc să neg contribuția filmului sau a oricăror alte elemente legate de acest subiect la marea realizare care este cultura umană, însă astfel de gânduri nu-și au locul într-un viitor reprezentativ al speciei umane. Eu însumi pasionată de filme documentare, și nu numai, înțeleg pe deplin importanța laturei vizuale într-un proces formativ sau educativ. Totuși, cărțile trebuie să rămână ce au fost.

Chiar dacă vor dispărea de pe suportul fizic prezentat de-a lungul timpului ca hârtie, chiar dacă vom citi cărțile de pe I-Pad sau e-book, sensul lor adevărat nu va trebui lăsat niciodată să se piardă. Cum poți învăța, cum poți acumula cunoștințe, cum poți trăi experiențe inedite dacă nu prin cărți? Cum poți deveni un om mai bun, mai educat, mai visător? Cum poți trăi altfel?

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.