Un Gavroche de Timisoara

Evenimentele din decembrie ’89 – nu ii place cum suna si nici nu știu cum să numesc fzcao9acele zile și nopți, când în Timișoara a început să se tragă în cei ce manifestau pașnic în fața  Catedralei din Timișoara (construcție a regelui Mihai), apărând un pastor protestant.

nii spun că a fost revoluție, alții că a fost o revoltă populară .

Într-un apartament din oraș avea loc o dispută între un copil rebel în vârstă de aproape 11 ani, care era un spirit liber și rebel și mama sa care se temea de ceea ce auzea că se petrece afară mai mult pentru fiul său decât pentru ea.

-Mama, dacă nu mă lași să ies, sar pe fereastră și tot ajung în fața catedralei să lupt pentru strămoșii mei.

Mama se pusese între tânărul revoluționar și ușa apartamentului.

-Vrei să mori, copile? Tu nu auzi ce se aude din piață?

-Mai bine mor ca un erou pentru o cauză nobilă, decât să fiu asemeni comuniștilor, spuse copilul plin de entuziasm.

Reuși în cele din urmă să iasă pe ușă, sărutându-și mama moartă de frică. Se alătură camarazilor mai mari decât el, strigând lozinci anticomuniste. Mediul în care crescuse era favorabil unei astfel de atitudini. Când se întoarse acasă peste 24 de ore era convins că străbunii lui vor fi mândri de el.

În cele din urmă deveni tot mai trist de turnura pe care o luau lucrurile. Pe 20 decembrie se simți cu adevărat liber și așa continuă să se simtă toată viața. În fond, conta că spiritul său rămânea liber indiferent de limitele impuse de sistem.

Pe 20 Decembrie Timisoara devenea pimul oras liber de comunism din Romania. Copulul se simtea liber , parca totul  era posibil pentru el. Avea credinta ca daca reusise acest lucru avea sa reuseasca totul in viata.

Ii parea rau de prietenii disparuti si se intreba cum de a scapat cu viata dar isi spunea ca daca viara i-a fost crutata va trebui sa faca ceva pentru oameni      , pentru binele lor.

Se martuizase la apeoape 11 ani.Stia ce avea de facut mai departe.Aceste zle vor ramane vesnic vii in  suflet si inima lui.

Astăzi, Timiașoara este unul dintre cele mai frumoase, bogate, cosmopolite orașe din țară. În curând va fi oraș cultural, iar pentru aceasta se renovează, construiesc multe în Timișoara. Să nu uităm cât sânge nevinovat a curs în acele zile și nopți pe malurile Begăi. Dumnezeu să îi odihnească pe cei ce au pierit în acel crud decembrie!

 

~ Vinovații fără vină cer să se facă lumină. ~
Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.