Mircea Eliade

Scriitor, eseist și savant de renume, Mircea Eliade a scris încă din adolescență („Romanul adolescetului miop”), considerându-se un om normal, nu un geniu.

El face parte din epoca de aur a generației marilor scriitori, autori a celor mai mari scrieri. Nae Ionescu i-a fost mentor, iar Ioan Petru Culianu i-a rămas loial toată viața. Maestru mare, asemenea discipol.

De ce oare în perioada interbelică s-au putut naște în temperatura fierbinte astfel de scriitori? Păi, răspunsul mi se pare pe cât de simplu, pe atât de complicat: exista valoare în aproape tot și toate. Mă mir, totuși, de ignoranța unor oameni care i-au ponegrit, făcând mare vâlvă pentru faptul că Eliade a fost bănuit ca făcând parte din Mișcarea legionară. Această falsă bănuială îmi provoacă greață și am nevoie de o lămâie pentru a mă potoli. Le acord puțină clemență acestor oameni. În fond, fiecare are dreptul să creadă ce vrea, are liber arbitru. Ținând cont de această opțiune a omului sufletul meu se alină.

Multe târguri de carte au în centrul lor lucrările lui Mircea Eliade. De exemplu, în această primăvară are loc la Paris un Salone des livres, iar invitată este și țara noastră. Tot în străinătate, la Leipzig este un târg de carte, unde participă și România. Observ preocuparea mai mult la târguri din afara țării unde domnește alt aer spiritual.

 

~ Mircea Eliade va rămâne o figură marcantă a literaturii românești. ~

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.